In dorinta de a realiza structural cat mai bine constructiile noastre ,am fost printre primele firme din Romania care a achizitionat in anul 2007 programul elvetian de proiectare constructii din lemn Cadwork (proiectare 3D- vizualizam fiecare amanunt din faza de proiectare)

Materiale folosite

1) Lemn
Lemnul folosit in aceste constructii este molidul (picea abies) si bradul (abies alba mill), ideale datorita raportului intre rezistenta si greutate pentru constructii. Folosim si lemn de larice pentru lambriuri exterioare ,(deoarece sunt foarte rezistente in timp la intemperii si nu au nevoie de intretinere in timp). Optional podelele sau scarile pot fi confectionate din lemn de stejar (quercus robur),ceea ce confera interiorului o distinctie aparte. Tratamentul lemnului pentru structura caselor si a cabanelor se face impotriva: mucegaiului,ciupercilor , cariilor si ignifugare . In toate constructiile noastre lemnul folosit este de cea mai buna calitate, uscat in uscatoare proprii, automatizate.Obtinem lemn cu umiditatea medie sub 15% pentru lemn folosit la exterior si sub 12% pentru lemnul folosit la interior.
Tratamentul de uscare a lemnului este un amanunt care face diferenta intre o constructie de inalta calitate si o constructie supusa rapid degradarii in urma atacului cariilor si intemperiilor.Din pacate, circa 80% din constructiile din lemn din tara noastra nu tin cont de acest detaliu, (folosesc lemn umed sau lemn „uscat la soare”) lipsa acestui tratament poate compromite total o constructie de lemn,detalii aici

2) Materiale izolatoare
Materialele izolante pot fi,vata din fibra de lemn,vata de sticla sau vata bazaltica.Le gasim in oferta producatorilor la densitati diferite.Alegem caracteristicile lor functie de locatia constructiei(temperatura,umiditatea ,salinitatea mediului).

3) Folii izolante
O importanta mare dam la alegerea foliilor de protectie antivapori si anticondens care au un rol important in viata constructiei cu structura de lemn.

De ce casa pasiva

Se vehiculeaza termenul de casa pasiva din ce un ce mai mult.
Pentru a avea o casa pasiva trebuie sa fie indeplinite simultan mai multe criterii:
-necesarul de energie pentru incalzire sa fie sub 10W/m2 (care echivaleaza cu pereti exterior si tavan sau
(in varianta constructive cu mansarda) un transfer termic <15kWh/m2)
-ferestrele si usile exterioare sa aiba transferul termic U<0.8kWh/m2,
- factorul solar al pachetului termopan trebuie sa fie g≥50%
-necesarul maxim de energie ≤ 10W/m2
-etanseitatea constructiei n50 ≤ 0.6-1
-necesarul de energie primara ≤ 120kWh/m2an

Mai multe detalii in articolul din revista engleza de specialitate aici.

Structura constructiei de lemn

In imaginile alaturate avem trei structure de baza care pot fi combinate,imbunatatite,functie de locatia constructiei,(spre exemplu,in cazul unul hotel in Alpii francezi,la altitudine de 1600m am folosit structura lambriu la exterior cu izolatia interioara de 300mm,structura care ii da confort termic cu cheltuieli reduse).

Analizand transferul termic al structurii standard facuta de firma noastra, se poate vedea ca indeplineste criteriul de incadrare in structura casa pasiva avand transferul termic <15kWh/m2

Discutii

Dupa ce avem un plan si amplasarea constructiei vom avea o discutie despre structura care este proiectata sau cea care v-o indicam functie de amplasarea acesteia,de utilizarea permanenta sau ocazionala a ei.

Toate acestea depind si de bugetul alocat respectivei constructiei.Indicam ca locuintele permanente sa fie gandite astfel incat sa vorbim de constructiei pasive care au costuri uimitor de mici pentru volume spectaculoase.Desi la prima vedere casa poate parea scumpa,daca facem raportarea cheltuielilor pe perioada de folosinta a ei ,cheltuielile aferente unei case pasive in ansamblu rezulta mult mai mici,decat la o casa traditionala.

Asteptam contactul dumneavoastra pentru a va indruma (cu o experienta de peste 18 ani) sa aveti o constructie care sa arate si sa se comporte impecabil din toate punctele de vedere la finalizare si mai ales pe toata durata ei de folosinta.

Concluzii

Caz concret: avem in apropiere de Cluj -Napoca la 3 km o casa care are suprafata construita parter 100mp iar etaj 70mp deci total 170mp,izolatie pereti structura pasiva ,cu ferestre care au termopan 3 sticle ,dupa prima iarna ,am avut curiozitate sa-l intrebam pe client cat a achitat gazul in lunile de iarna (incalzire prin pardosea,apa calda,toate se fac pe gaz) ,clientul mi-a raspuns maxim 330 lei, ca e foarte multumit de investitie si a subliniat ca isi doreste sa-si monteze si panouri solare pentru apa calda.Aceasta casa o gasiti la pozitia 25.