Întrebări frecvente legate de casele din lemn

Ce este de fapt lemnul lamelar incleiat?

Cheresteaua taiata in lamele de grosimi mici se usuca individual, dupa uscare se elimina prin decupare toate defectele, se recompun bucatile in lamele cu lungimi date care apoi se preseaza impreuna obtinandu-se un material omogen cu caracteristici superioare lemnului masiv. Prin acest procedeu se elimina potentialele crapaturi si deformari specifice lemnului masiv.

Lemnul lamelar incleiat a aparut in Europa pe la mijlocul anilor ’80 in baza unor noi tehnologii de industrializare a lemnului pentru constructii si avand ca scop realizarea unor elemente de constructii cu proprietati superioare lemnului masiv.

Mai multe detalii despre materia folosita in constructia caselor din lemn Anosnia.

Ce tip de fundatie este necesara pentru o casa de lemn ANSONIA? 

Casele din lemn Ansonia sunt constructii usoare, ele pot fi asezate pe oricare dintre tipurile de fundatie current folosite in constructia de case individuale, conditiile oferite de terenul pe care vor fi amplasate fiind insa hotaratoare. Totusi va recomandam realizarea unei fundatii din beton armat deasupra careia va fi turnata si o platforma , aceasta solutie oferind durabilitate maxima proiectului.

In sarcina careia dintre parti revine realizarea fundatiei?

In sarcina  noastra sau a dvs., sunt posibile ambele variante. In cazul in care doriti sa realizati aceaste lucrari prin forte proprii, noi va punem la dispozitie documentatia completa (proiectul de fundatii).

Se asigura asistenta la montaj? – Valabil pentru casele din lemn Ansonia Rustic

Pentru cazul in care va decideti sa montati casa prin forte proprii, noi va punem la dispozitie un specialist care sa va asiste d.p.d.v. tehnic pe toata perioada montarii kit-ului de asamblare al casei.
Pentru casele mari, va putem trimite chiar mai multe persoane. Inainte de a aseza prima barna pe fundatie, specialistul nostru va verifica daca sunt intrunite toate conditiile pentru buna desfasurare a lucrarii.

Care sunt costurile montajului?

In general, costurile aferente operatiunilor de montaj reprezinta aproximativ 30-35% din costul total al kit-ului de asamblare(partile din lemn ale constructie). Acest cost poate fi variabil in functie de conditiile locale de asamblare.

Cum incep lucrarile de amplasare a noii casei ?

Inceperea oricaror lucrari la noul amplasament vor putea incepe doar dupa obtinerea autorizatiei de construire de la autoritatea competenta. Dupa obtinerea acesteia, se poate trece la curatarea terenului de vegetatia care nu este necesara, protejarea arborilor ce vor ramane dupa ridicarea casei. Urmeaza crearea aleilor de acees la drumul principal , racordarea (cel putin provizorie) la furnizorii de utilitati necesare demararii constructiei.

Ce lucrari de excavare sunt necesare?

Lucrarile de excavatie in vederea realizarii fundatiei vor trebui facute respectand intocmai proiectul pe care vi-l punem la dispozitie.Se va tine cont de pozitionarea racordurilor definitive la utilitati: apa, electricitate, canalizare etc. .

Realizarea fundatiei si a platformei din beton armat

In cazul in care realizarea fundatiei cade in sarcina dvs. este foarte importanta respectarea intocmai a proiectului (cote, paralelisme, etc) din proiect putand duce la complicatii majore in faza de montaj, sau chiar la pierderea garantiei.

Daca in proiect nu este prevazuta realizarea din lemn a structurii pardoselii, tot in aceasta faza se va realiza si platforma betonata pe care se va aseza constructia din lemn. Atentie la amplasarea racordurilor la utilitati!

Stabilirea posibilitatilor de acces si a locurilor de depozitare la locul constructiei.

In cele mai multe cazuri transportul kit-ului de asamblare se va face cu camioane mari, iar descarcare materialelor cu ajutorul macaralei. Din acest motiv, este important sa se stabileasca din timp posibilitatile de acces si descarcare la locul montajului, pentru a prevenii o serie de neplaceri ce pot decurge de aici. Este de asemenea importanta pregatirea locurilor unde vor fi depozitate coletele ce formeaza kit-ul de constructie, fiind necesar un teren solid, fara infiltratii si suficient de mare pentru a permite manipularea usoara a coletelor si a barnelor in timpul constructiei.

Daca pana in acest moment furnizorul nu v-a pus la dispozitie o lista a coletelor cu dimensiuni si mase pentru fiecare in parte, este important sa o cereti telefonic, inainte de livrare. Coletele se vor amplasa inafara perimetrului casei, fiecare colet fiind asezat in fata peretelui corespunzator la o distanta de 2-3 metri.

In cazul in care conditiile climatice o impun, este necesara acoperirea temeinica a coletelor cu folii din material plastic, netransparente (cele transparente permit actiunea razelor ultraviolete si in scurt timp suprafetele expuse se vor ingalbenii).

Protectia coletelor impotriva intemperiilor si a razelor solare

De cele mai multe ori, setul de materiale livrat include si usi , ferestre sau alte elemente din lemn ce for fi utilizate in interior, acest lucru impune o protectie foarte buna impotriva intemperiilor si a razelor solare, coletele trebuind protejate cu maxima atentie, mai ales ca pe parcursul lucrarilor, aceste elemente vor fi montate printre ultimele.

Acoperirea coletelor se poate face cu folie din material plastic, netransparenta (cea transparenta permite actiunea razelor ultraviolete si in scurt timp suprafetele expuse se vor ingalbenii).
Ideala in acest caz este existenta unei incaperi-depozit  sau a unui container metalic.

Eliminarea umezelii acumulate in timpul constructiei.

Elementele din lemn livrate din fabrica au o valoare a umiditatii atent controlata si prezervata pe timpul transportului, insa pe parcursul montajului aceasta valoare tinde sa se modifice mai ales datorita umiditatii atmosferice. Acest fapt este cu atat mai accentuat cu cat conditiile atmosferice din timpul montajului sunt mai neprielnice. Totusi acest lucru nu trebuie sa va ingrijoreze prea mult, simpla ventilare naturala fiind suficienta pentru a ajunge la valori normale. Totusi, in timpul constructiei, se va evita lucrul in perioadele ploioase, iar peste noapte constructia nefinalizata va fi atent protejata impotriva intemperiilor.

Ce efecte are fenomenul de tasare in timp a unei case din lemn Ansonia Rustic si cand isi face simtita prezenta?

Acest fenomen este normal la o casa din lemn masiv, el apare imediat dupa terminarea constructiei si se face simtit inca doi ani dupa aceea. Este un fenomen natural, care nu trebuie sa va ingrijoreze, principiile de realizare a caselor noastre exclud orice neplacere potentiala, modificarile dimensionale sunt “absorbite” in locuri bine stabilite inca din faza de proiectare. Totusi trebuie sa va atragem atentia ca modificari ulterioare predarii casei, cum ar fi amplasarea unor sobe/seminee, adaugarea unor ferestre sau usi suplimentare, etc., fara consultarea noastra, pot conduce la mari neplaceri d.p.d.v. al etanseitatii casei dvs.

Deasemenea o atentie deosebita trebuie acordata imbinarilor dintre peretii din lemn si alte elemente de constructie realizate din alte materiale (caramida, beton, etc.). Datorita aceluiasi fenomen vor aparea crapaturi sau tensiuni mari in interior. Pentru orice eventualitate , va propunem inspectarea anuala a constructiei.

Sunt un “mester innascut”. Pot sa-mi montez casa fara ajutorul vostru? – Valabil pentru casele Ansonia Rustic

Putin probabil si asta nu fiindca n-ati fi un mare mester, dar realizarea acestui tip de case este pretentioasa, o lunga serie de trucuri fiind necesare pentru o corecta  finalizare a lucrarilor. noi va sfatuim sa acceptati ajutorul consultantului ce va insotii livrarea. va poate scutii de multe neplaceri. Casa dvs. reprezinta totusi o investitie destul de mare si nu merita sa riscati rezultatul.

Ce solutie aveti pentru realizarea instalatiilor electrice si sanitare? – Valabil pentru casele din lemn Ansonia Rustic

Traseele instalatiilor sunt cuprinse in interiorul peretilor, exceptie facand baile de la etaj, unde solutia aplicata este putin diferita, mai ales in privinta traseelor de scurgere.

Cat de mult costa o casa din lemn? – Valabil pentru casele Ansonia Rustic

Costul unei astfel de case poate varia foarte mult de la caz la caz, el fiind dependent de o serie de variabile cum ar fi: grosimea peretilor, arhitectura interioara, finisaje, instalatii etc. Utilizand o serie de solutii speciale costul de realizare a casei dvs. poate sa scada ridicand in acelasi timp calitatea si atractivitatea acesteia.

Cateva dintre aceste solutii:

  • Utilizarea unor suprafete vitrate largi,
  • Utilizarea unor detalii decorative speciale pentru balcon, pervaze, etc.,
  • Acoperis cu forme speciale,
  • Seminee, etc.

Proiectul unei case “customizate” costa mult mai mult decat cel al unei case standard?

Nu este chiar asa! Diferenta actuala intre cele doua costuri este destul de mica, aceasta fiind chiar nesemnificativa in economia intregii case, dar rezultatul este de cel mai multe ori peste asteptari.

De ce este necesara o asistare profesionista in proiectarea casei mele?

Necesitatea unui proiect complex si complet este evidenta mai ales atunci cand gradul de complexitate al casei este ridicat iar casa urmeaza a fi folosita zilnic timp de multe zeci de ani. Procesul de proiectare este o parte importanta  in lantul etapelor de constructie a casei dvs. Un proiect bine facut poate sa va salveze de la multe neplaceri viitoare.

Spre exemplu, un arhitect proiecteaza scarile dvs, tinand cont si de mobilierul pe care urmeaza sa-l transportati pe acolo sau va pozitioneaza o fereastra astfel incat sa nu fie necesar sa va aplecati pentru a privii afara. Deasemenea , partea de calcul a rezistentei casei dvs, este importanta pentru a traversa cu succes solicitarile la care va fi supusa aceasta in decursul anilor (zapada, vant, cutremure). Acesta poate avea sugestii privind asezarea ferestrelor astfel incat mai multa lumina solara sa patrunda in incaperile casei, micsorand astfel si bugetul alocat consumului de energie.

Mai sunt multe alte motive pentru care credem ca abordarea profesionista a acestei etape este esentiala in buna functionare a viitoarei dvs. case. Departamentul nostru de arhitectura este pe deplin pregatit sa ofere proiecte  adaptate perfect acestui tip de constructii, avand la indemana un mare bagaj de experienta cat si cele mai bune ”unelte software” ale momentului, firma noastra fiind unicul detinator din Romania a pachetului complet de dezvoltare a proiectelor pentru constructii din lemn, Dietrich’s CAD. (vezi www.dietrich’s.com).

Puteti executa o casa dupa schitele mele?

Aveti schitele unei case si doriti o oferta de pret? Aceste schite in cele mai multe cazuri sunt suficiente pentru a intocmi niste planuri preliminare si pentru a calcula o oferta de pret. Probabil ca vom mai avea nevoie de cateva informatii privind stilul dorit de dvs sau alte detalii. O alta cale ar putea fi modificarea planurilor uneia dintre casele noastre.

Sunt greu de intretinut casele de acest tip ? – Valabil pentru casele RUSTIC

Prin protectia aplicata la inceput, casa capata o rezistenta la deteriorari pentru cel putin 4-5 ani. Este indicat ca la fiecare 4-5 ani aceste straturi de protejare sa fie reinoite, in mod special pentru peretii orientati spre sud si vest. Deasemenea, daca conditiile climatice din locul amplasarii sunt neobisnuit de vitrege, protectia trebuie aplicata mai des.

Ce tip de protectie se aplica pe exteriorul peretilor din barne ? – Valabil pentru casele Ansonia Rustic

La fiecare 4-5 ani, suprafetele exterioare ale peretilor casei se vor proteja prin aplicarea unui set de substante speciale, pe care le puteti procura si de la noi. Acestea vor imuniza lemnul impotriva:

  1. Razelor UV,
  2. Actiunilor distructive ale microorganismelor, ciuperci, mucegaiuri,
  3. Umiditatii atmosferice,
  4. Deteriorarii aspectului natural al fibrelor lemnului,
  5. Focului.

Cat de trainica este o casa din barne din lemn lamelar? – Valabil pentru casele Ansonia Rustic

Daca este construita GRESIT, aceasta poate dura cel mult 5 ani !

Pe de alta parte, daca este CORECT construita, durata de viata depaseste 1000 de ani!

In tara noastra exista multe constructii de acest tip, mai vechi de 200 de ani, iar in tarile nordice exista case-monument din barne din lemn, ce depasesc 1000 de ani vechime.

De ce calitatea barnelor din lemn stratificat este net superioara celor din lemn masiv ?

Este foarte simplu!  Prin caracteristicile sale, barnele din lemn lamelar incleiat nu se deformeaza si nu crapa niciodata. Lemnul masiv sufera insa puternic de aceste defecte. Dar ce se intampla de fapt ? In crapaturile profunde care apar la barnele din lemn masiv, in timp se infiltreaza apa care se va intinde prin fibrele interioare pe o mare lungime a barnei, atragand astfel insectele si mucegaiul.

Un alt avantaj al lemnului stratificat : prin tehnologia de fabricatie, toate defectele lnaturale ale lemnului ( noduri nesanatoase, pungi mari de rasina, zone cu coloratie diversa, etc.) sunt eliminate rezultand un material mult mai rezistent, cu structura omogena  si cu un aspect mult mai placut.

Mai multe detalii despre lemnul lamelar pe pagina de materiale de constructii.

Care sunt operatiile de intretinere?

Constructiile de acest tip, la fel ca si celelalte constructii, este recomandat sa fie inspectate periodic , astfel incat sa poata fi descoperita inca din faza incipienta, orice deteriorare. In acest fel prelungim semnificativ aspectul si « sanatatea » casei noastre. Anual trebuie facuta o inspectie vizuala a tuturor imbinarilor, peretilor exteriori, in special a acelora orientati in directia dinspre care predomina vantul si precipitatiile. Deasemenea se inspecteaza starea straturilor de acoperire a fetelor exterioare ale peretilor, se cauta eventuale crapaturi superficiale. Cu ocazia inspectiei anuale,in primii 2-3 ani, trebuie stranse toate tijele filetate din interiorul peretilor, operatie ce o puteti executa dvs. sau un reprezentant al firmei noastre.

Ce sunt si de ce apar crapaturile?

Cand lemnul se usuca, datorita tensiunilor ce apar in interiorul structurii sale, apar o serie de crapaturi, mai mici sau mai mari. Atunci cand lemnul este uscat corect, aceste crapaturi sunt mici si inofensive, de regula nu depasesc 3-4 cm si sunt drepte. Uscarea incorecta duce la aparitia unor crapaturi lungi si profunde unde, daca patrunde apa, se vor dezvolta foarte repede microorganisme ce vor deteriora lemnul.

Care este durata medie de productie a unei case?

In conditii normale productia unei Ansonia Rustic dureaza intre 2 si 5 saptamani, in cazuri speciale acest termen putand fi redus la 10 zile! Totusi trebuie sa precizam ca in functie de o serie de factori, cum ar fi marimea casei, complexitatea proiectului, acest termen poate varia in ambele sensuri.

Ce inseamna izolatia la o casa Ansonia Rustic?

Lemnul insasi este un foarte bun material izolator. Totusi, in conditiile climatice ale tarii noastre, realizarea unor pereti din lemn masiv neizolati, poate fi o problema pe timp friguros, in cazul unei case de locuit. Acest lucru este valabil doar atunci cand la realizarea peretilor se folosesc barne din lemn masiv cu latime mai mica sau egala cu 100mm (latimea maxima acceptabila in cazul folosirii lemnului masiv), o latime mai mare conducand la aparitia unor deformari ample si a crapaturilor profunde. Tehnologia noastra de fabricatie a barnelor din lemn lamelar, ne permite insa realizarea unor pereti cu grosimi mari, de 120,160 si 200mm (fiind excluse crapaturile si deformarile). La aceste valori, coeficientul de transfer termic subunitar ne permite construirea unei astfel de case fara o izolare suplimentara a suprafetelor peretilor. Totusi, chiar si in aceste conditii este posibila izolarea suplimentara cu alte materiale, celulooza, lana de canepa sau vata minerala.

O alta varianta de realizare a peretilor exteriori, propusa numai de catre firma noastra, implica realizarea acestora din doua randuri paralele de barne portante cu grosimi egale sau diferite, distanta dintre acesti pereti fiind umpluta cu material de izolatie. Aceasta varianta este indicata pentru conditii de frig extrem, oferind totodata si usurinta postarii traseelor instalatiilor. Interesant este faptul ca privita atat dinspre interior cat si dinspre exterior, nu se poate observa existenta peretilor dublii.

Va prezentam in continuare un tabel cu valorile coeficientului de transfer termic in cazul celor  trei sisteme de constructie a caselor din barne din lemn lamelar incleiat:

Valorile coeficientului caloric pentru ziduri simple:
zid de lemn Barna (mm) Valoare K (W/m2K)
80 1,30
120 0,92
160 0,69
200 0,59
Valorile coeficientului caloric pentru ziduri duble:
barna Barna (mm) +Izolatie (mm) +Barna (mm) = Grosime (mm) Valoare K
(W/m2K)
80 100 20 200 0,29
120 100 20 240 0,26
160 100 20 280 0,23
200 100 20 320 0,21
Valorile coeficientului caloric pentru ziduri duble:
asd Barna (mm) +Izolatie (mm) +Barna (mm) = Grosime (mm) Valoare K
(W/m2K)
80 100 80 260 0,24
120 100 120 340 0,22
160 100 80 340 0,22
200 100 80 380 0,21
160 100 120 380 0,20

 

Tasarea peretilor unei case Ansonia Rustic?

Toate constructiile din barne din lemn se taseaza in timp. Cel mai important motiv pentru care apare acest fenomen este modificarea dimensiunilor si formei fibrelor lemnului datorita uscarii si actiunii fortei gravitationale. In medie putem vorbi despre o tasare cu aproximativ 15mm pentru fiecare metru inaltime a peretilor casei. Esential in acest caz este respectarea tehnologiei de uscare a lemnului, inainte de fabricarea peretilor, strangerea initiala a tijelor filetate cat si corecta asezare a barnelor.

Acest fenomen este natural si existenta lui a condus la stabilirea unui set de reguli de fabricatie si constructie a acestui tip de case, care trebuie urmat cu consecventa pentru a evita problemele ulterioare. Din acest motiv structura acoperisului are un sistem propriu de asambare cu peretii, din acest motiv toate elementele nedeformabile ce se amplaseaza pe pereti sau in interiorul lor (ferestre, usi , faianta, panouri rigps, etc.) au sisteme speciale de prindere, sisteme ce absorb aceasta tasare.

Fenomenul de tasare se manifesta vizibil doar in primii trei ani de la darea in folosinta a cladirii , dupa aceea efectul sau este nesemnificativ. O atentie deosebita trebuie acordata cazului in care nivelul fundatiei este diferit pe perimetrul caldirii (Ex: existenta unor parapeti), caz in care se aplica din nou solutii spaciale de constructie. Un caz particular al acestei situatii este imbinarea unui perete din barne din lemn cu un perete din zidarie sau beton.

Ce tipuri de acoperiri se folosesc la acest tip de case?

Chiar daca pentru Ansonia Rustic se recomanda acoperirea cu tigla ceramica sau din beton (este bine ca invelitoarea sa aiba o greutate proprie mare), pot fi realizate acoperiri cu orice alt material utilizat la celelalte tipuri de case.
Deci se pot utiliza :

  • Tigla ceramica
  • Tigla din beton
  • Sindrila din lemn
  • Sindrila bituminoasa
  • Tabla profilata
  • Ardezie
  • Iarba!
  • Stuf, etc.

Cum se comporta la foc peretii din barne laminate?

Lemnul este un material inflamabil , dar este stiut faptul ca  elementele din lemn cu sectiuni mari ard mult mai greu decat elementele cu sectiune mica. Performatele de rezistenta la foc a elementelor structura realizate din lemn stratificat incleiat cu sectiune mare sunt superioare celor mai multe structuri necombustibile aflate in aceleasi conditii.

Lupta cu focul in aceste conditii se face mult mai simplu, integritatea constructiilor pastrandu-se mai mult timp. Datorita calitatilor de material izolator a lemnului acesta isi pastreaza caracteristicile de rezistenta structurala o lunga perioada de timp, perioada ce poate fi calculata cu un grad de eroare scazut, cunoscandu-se viteza de ardere in mm/minut si conditiile de ardere.

Cea mai mare surpriza apare atunci cand se compara proprietatile de rezistenta la foc a elementelor din lemn lamelar incleiat cu alte materiale cu aceeasi destinatie. Structurile realizate din otel isi pierd foarte repede rezistenta si au un compotament necontrolabil daca temperatura creste peste 250° C,iar la 750° C doar 10% din rezistenta totala ramane disponibila. Lemnul isi mentine insa in mare parte si pentru lung timp caracteristicile de rezistenta mecanica in aceleasi conditii de foc.

In Europa, primele de asigurare pentru riscurile la foc au aceeasi valoare, deci se ia in considerare acelasi risc potential ca si in cazul caselor construite din caramida.

Ce se poate spune despre rezistenta caselor Ansonia Rustic la cutremurele de pamant?

Datorita sistemului de imbinare utilizat, colturile cladirii sunt foarte rezistente si totodata elastice astfel incat riscul de distrugere este foarte foarte scazut. Practic, in conditiile unui cutremur aceste case sunt indestructibile !

Eficienta energetica a unei case Ansonia Rustic?

Eficienta energetica a unei case realizate din barne din lemn lamelar incleiat este superioara multor alte tipuri de case (case din lemn cu pereti Sandwich, case din beton prefabricat, case din caramida). Datorita caracteristicilor naturale ale lemnului, acestea raman racoroase vara si calde iarna, factura de energie este micsorata astfel in ambele situatii.

Confort? Frumusete?

Confortul si placerea oferita de o casa din barne din lemn este peste inchipuirea noastra! Frumusetea naturala a lemnului, caldura, mirosul ! Inchipuiti-va trosnetul focului din semineu, umbrele flacarilor ce mangaie peretii!

Frumusetea  naturala a unei case din barne este pentru multi idealul unei vieti sanatoase si lipsite de stres, care te scapa de rigorile vietii de zi cu zi. Deasemenea, frumusetea terenului pe care este amplasata, este accentuata prin simpla sa prezenta !

Care este valoarea unei astfel de case?

Intrucat in tara noastra foarte putini dintre noi se pot lauda cu o astfel de casa, va vom prezenta situatia actuala de pe piata imobiliara europeana, stiind faptul ca in ultimii 15 ani Romania a preluat (si adaptat) o mare parte din obiceiurile vecinilor din vestul continentului.

Chiar daca in ultimii 5 ani, conform statisticilor europene, vanzarile de astfel de case au crescut de 4 ori in defavoarea sistemelor clasice, pe piata imobiliara sunt mult mai putine oferte de vanzare, acest lucru putandu-se explica prin atasamentul proprietarilor fata de o astfel de casa, care de cele mai multe ori este lasata mostenire generatiilor urmatoare.

Pentru noi romanii acest lucru poate fi ceva obisnuit, insa trebuie stiut faptul ca in vestul Europei notiunea de proprietar al unei case este mult diferita de Romania. In aceasta parte a Europei predomina obiceiul de a locui o mare parte din viata intr-o locuinta inchiriata, in special pentru mobilitatea sporita ce o ofera  acest sistem familiilor active. In acest caz oamenii au « uitat » treptat sa se ataseze de casa lor asa cum o fac in cea mai mare parte romanii.

Revenind, putem concluziona ca decizia de a deveni proprietar al unei case de acest tip, este de multe ori implinirea unui vis de-o viata si nu putem spune ca acestia nu au de unde sa aleaga.  Pentru acest motiv, valoarea unei astfel de case bine intretinute, creste odata cu trecerea timpului, pe langa locuinta propriuzisa noi se plateste si ambianta extraordinara pe care ti-o ofera.